Samklang logo
Mikrodosering, psykedelisk terapi, psykedelika, selvudvikling, transformation

Mikrodosering 101

Mikrodosering er når man tager en meget lille mængde af et psykedelisk stof. I dette blogindlæg er protokol og dosis beskrevet i henhold til arbejdet med psilocybin svampen kaldet Golden Teacher (lat. Psilocybe Cubensis).
 
Mikrodosering er et emne som, sammen med psykedelika, pt er meget oppe i medierne. Jeg fik derfor lyst til at dele min viden og tilgang til det.
 
Grundene til at mikrodosere kan være mange, i medierne er der særligt fokus på at bruge både makro- og mikrodosering til behandling af depression (særligt hos dem som er behandlingsresistente i psykiatrisk regi).
 
Min erfaring er dog at mikrodosering sjældent løser den underliggende årsag til problemet. Jeg hører fra rigtig mange at de oplever bedring så længe de mikrodoserer, men så snart de stopper er problemet retur. For mig at se er det stadig symptombehandling. Men lad mig understrege at symptombehandling ikke nødvendigvis er dårligt! Nogle gange er vi nødt til at starte med at behandle symptomerne på en lidelse for overhovedet at kunne få adgang til roden. Ligesom lægerne nogle gange er nødt til at stoppe en akut blødning før de kan finde og behandle årsagen til at den opstod i første omgang, så kan vi også være nødt til at “sætte et plaster på det psykiske sår” for at få tid og overskud til at behandle roden til såret. Hvis man er i en dyb depression kan det faktisk være umuligt at tage imod hjælpen og benytte de redskaber man f.eks. får gennem terapi.
 
Mikrodosering virker bedst når vi samtidig arbejder med roden til vores problem. Her bliver det et supplement og en kærlig håndsrækning, men ligesom med al arbejde med psykedelika så gør de ikke arbejdet for os – vi er nødt til at komme det i møde.
 
Generelt tror jeg ikke på at noget er godt at supplere med fast og som en automatisk rutine. Når vi gør det (hvad end det handler om at supplere med; vitaminer, mineraler, andre kosttilskud eller mikrodosering) så lukker vi af for vores egen intuition og vores krops visdom. Jeg har erfaret og praktiserer i mit eget liv træningen i at lytte til og tyde min krops signaler, og det gør at jeg faktisk godt ved hvad og hvornår den mangler noget. Jeg tror på at vi alle besidder den evne, men da de fleste af os ikke er vant til at benytte den kræver det træning og vågenhed. Det kan være svært at lære at mærke forskellen mellem hovedets overbevisninger og frygt, og intuitionen og kroppens visdom (det kunne nemt blive et helt opslag for sig omkring emnet intuitiv livsstil).
 
Hvis du føler dig kaldet til at bruge mikrodosering så er min klare anbefaling at lade det være et supplement til dit terapeutiske arbejde, at sætte dig en klar intention og at skrive dagbog for at blive tydelig på indsigter og eventuelle mønstre i det du oplever.
 
Mikrodosering skal ikke kunne mærkes andet end helt subtilt. Hvis du mærker ændringer i din bevidsthedstilstand og føler dig “påvirket” (skæv eller “space out”) eller oplever pludselige følelseudbrud på dosisdage, så er dosen for høj. Dosis sættes lige under den grænse og findes ved langsomt at øge dosis startende på 0.10 gram (og øge med 0.05 gram) pr. gang.
Dosis tages hver 3. dag så der er 2 dage med pause (uden indtag af dosis) – dvs. dag 1 med dosis og dag 4 med dosis. Dette de for at undgå at opbygge tolerance så man skal have større og større mængder for at få effekten og for at sikre at systemet kan nå at integrere eventuelle forandringer.
 
Når den optimale dosis er fundet regnes ud hvor mange gram der skal anvendes til 10 uger (som er en god længde på en periode med mikrodosering), og det antal gram kværnes i f.eks. en kaffekværn og deles ligeligt i de antal portioner der skal bruges til de 10 uger.
 
OBS: Dette er på ingen måde en opfordring til at mikrodosere, men blot en deling af min viden og erfaringer. Vælger du at mikrodosere er det på eget ansvar! De fleste af de stoffer som kan bruges til mikrodosering er ulovlige i Danmark og jeg skal understrege at dette indlæg ikke er en anbefaling til at bryde gældende lovgivning. Hvis du vælger at mikrodosere, anbefaler jeg altid at det sker i samråd kompetent og faglig vejledning, støtte og opfølgning.
 
Jeg tilbyder vejledningssamtaler omkring arbejdet med psykedelika og hvilke ting du skal være opmærksom på når du vælger en facilitator/guide/terapeut. Du er velkommen til at kontakte mig for en gratis og forpligtende samtale. 
 
Du kan også læse mit blogindlæg “3 gode råd til arbejdet med psykedelika […]“.
 
Psykedelisk Samfund har i øvrigt skrevet den fine artikel om “Misforståelser om mikrodosering” som jeg kan anbefale.

Del denne post