ÅNDEDRÆTTET
Åndedrættet er en evig flydende strøm af modtagelse og overgivelse. Gennem indåndingerne fylder vi cellerne i kroppen med livsnødvendig næring i form af ilt og på udåndingerne giver vi slip på affaldsstoffer. Åndedrættet er med os altid – uanset om vi er opmærksomme på det eller ej.
Men ved du at åndedrættet er en direkte vej til at bringe din krop og psyke i balance? Og ved du også at åndedrættet kan hjælpe dig med at forløse stagneret energi og gamle traumer, helt tilbage fra fødslen?
Det bevidste åndedræt
Jeg plejer altid at sige at åndedrættet er den nemmeste måde at tjekke ind med os selv på. Åndedrættet sladrer altid om hvordan vi har det. Er vi stressede bliver åndedrættet overfladisk og hurtigere, hvorimod vejrtrækningen er dyb og rolig når vi er afslappede. Men det er ikke kun en envejs-kommunikation; vi kan også ved hjælp af åndedrættet påvirke vores fysiske og psykiske tilstand. Når vi trækker vejret dybt og roligt, signalerer vi til vores autonome nervesystem, at der ikke er fare på færde og at kroppen kan slappe af.
Hvis du ikke har hørt om eller ved hvad det autonome nervesystem er for noget så er det kort fortalt den del af nervesystemet som sørger for din overlevelse og regulerer hvorvidt du er i hvile, vågen eller i alarmberedskab. Det autonome nervesystem er opdelt i henholdsvis den sympatiske og den parasympatiske del. Den sympatiske del hjælper os ved bl.a. at sende blodet ud til ekstremiteterne af kroppen (arme og ben) sådan at vi er parat til at løbe fra eller kæmpe mod potentielle farer. Den parasympatiske del hjælper kroppen i en hviletilstand og sætter gang i funktioner som fordøjelse og lyst.
I yoga lærer vi ofte at bruge åndedrættet bevidst til at få kroppen og sindet ned i tempo. Vi kan under vores yogapraksis og meditation bruge åndedrættet som et fokuspunkt eller anker vi kan vende tilbage til når tankerne begynder at vandre; altså som et redskab til at bringe os selv mere helt og fuldt til stede i nuet.
Vil du bruge åndedrættet som anker i din meditation er alt du skal gøre at fokusere på din vejrtrækning og hver gang du opdager at du er gledet væk fra at observere dit åndedræt hjælper du dig selv blidt og kærligt tilbage. Hvis det gør det nemmere, kan du visualisere åndedrættets vej ind gennem næsen ned i lungerne, at det fylder lungerne ud og vejen tilbage ud gennem næsen, eller du kan tælle til det samme antal på ind- og udåndinger.
Der findes mange forskellige åndedrætsteknikker (pranayamas på sanskrit) som har hver deres formål.
Er du træt og mangler energi kan en åndedrætsteknik som f.eks. Kapalabhati (også kaldet ildåndedrættet da det bygger varme i kroppen) hjælpe dig med at få ekstra ilt til cellerne i din krop og give dig et energiboost.
OBS: hvis du lider af angst eller har PTSD vil jeg ikke anbefale dig at bruge denne teknik – så start hellere med Ujjayi åndedrættet.
Kapalabhati åndedrættet praktiseres på følgende måde:
- Sørg for at du sidder så din ryg er rank og lige
- Start med at tage en dyb indånding og lang udånding
- Tag endnu en dyb indånding og nøjes derefter med at ånde halvt ud
- Herefter begynder du en at ”skubbe” små korte, hurtige udåndinger ud gennem næsen, ca. en udånding pr. sekund
- Sørg for at slappe af efter hver kort udånding sådan at du tillader plads til indåndingen som en naturligt rekyl-effekt
- Sørg for at holde fokus på udåndingerne og lad indåndingerne komme automatisk uden at du gør noget for det
- Du afslutter ved at åbne munden og sætte en ”haaa”-lyd på udåndinden mens du tømmer lungerne for luft
- Hold vejret så længe det er muligt indtil du giver slip og lader kroppen ånde ind igen
- Den første gang du praktiserer øvelsen så lad være med at trække vejret på denne måde i mere end 1-2 minutter
- Når du er mere bekendt med øvelsen og din krops respons på den kan du øge eller praktisere flere runder af den.
Ønsker du derimod at berolige kroppen, nervesystemet og sindet, samt komme tilbage i balance, så er Nadi Shodana (på dansk kaldet vekselåndedrættet) perfekt til dette:
- Sørg for at du sidder så din ryg er rank og lige
- Placer din højre pege- og langfinger på dit tredje øje (mellem og en cm over øjenbrynene)
- Start med at tage en dyb og fuld indånding og udånding
- Herefter tager du en dyb indånding gennem begge næsebor, hvorefter du lukker for højre næsebor med højre tommelfinger og ånder ud gennem venstre næsebor
- Ånd herefter ind gennem venstre næsebor, luk for det venstre næsebor med højre ringfinger og slip med højre tommelfinger sådan at du kan ånde ud gennem højre næsebor
- Herefter åndes ind gennem højre næsebor, lukkes herfor med tommelfingeren, åbnes for venstre næsebor og åndes ud herigennem
- Fortsat denne cyklus af ind- og udåndinger gennem skiftevis det højre og venstre næsebor
- Ønsker du at udvide øvelsen og skabe endnu mere balance kan du tælle samme antal f.eks. 6 på både ind- og udåndingerne
- Fortsæt denne form for åndedræt i minimum 2 minutter ad gangen.
Det er sikkert ikke nyt for dig at specifikke åndedrætsøvelser som de to ovenstående hjælper åndedrættet og dermed kroppen i balance. Men ved du også at det at chante (synge) mantra har samme effekt?
Mantraer på sanskrit har en healende vibration indarbejdet i sig og forsøg med mennesker som chantede mantraer har vist at deres vejrtrækning sænkede sig fra de gennemsnitlige 15 vejrtrækning i minuttet til blot 6 vejrtrækninger pr. minut, hvilket er synkront med en kraftfuld naturligt fremkommen rytme i kredsløbet (kaldet Mayerbølger).[1]
Der findes tusindvis af mantraer som alle har hvert deres formål og specifikke healing indkodet i sig. Det er et emne for sig, så i denne omgang vil jeg blot nøjes med at nævne forbindelsen til åndedrættet og at det at chante mantraer kan bruges som en måde at balancere åndedrættet og kroppen på.
Det terapeutiske åndedræt
Åndedrættets evne til at skabe adgang til dybere lag af vores underbevidsthed blev kendt i den vestlige verden i forbindelse med den tjekkiske psykiater Stanislav Grofs metode kaldet holotropisk åndedrætsterapi (hvilket er en beskyttet titel og uddannelse). Grof var særligt optaget af at forstå menneskets psyke og vejen til healing ved at inddrage perinatale[2] og transpersonelle[3] lag. Indenfor flere østlige kulturer har denne tilgang til den menneskelige bevidsthed dog været udbredt i århundrede. I dag findes der flere forskellige former for åndedrætsterapi som hver har deres specifikke tilgang til arbejdet med det bevidste åndedræt.
Grof mente at vores fødsel, uanset hvor vellykket, er vores største traume. Grof taler i denne forbindelse om 4 perinatale matricer eller faser (BPM I-IV) i forbindelse med fødslen og som han kobler med udfordringer senere i livet.
Åndedrætsterapien er et redskab til at få adgang til dybere lag af os selv og vores underbevidsthed. Her kan hentes indsigter og forløsning af fortrængte oplevelser samt følelsesmæssige og kropslige blokeringer helt tilbage fra det perinatale. Adgangen til det perinatale lag giver mulighed for at arbejde med vores fødselstraume og den påvirkning det har haft på vores fremadrettede liv[4]. Det transpersonelle lag giver adgang til symboler, arketyper og hukommelse fra både tidligere generationer[5] og liv. Alt sammen for at hjælpe dig med at udfolde dit fulde potentiale og stå stærkere i dig selv.
Der anvendes en kombination af en særlig vejrtrækningsteknik, musik og kropsterapi. Den dybe cirkulære måde at trække vejret på hvor ind- og udåndingen flyder over i hinanden er med til at ilte blodet og forandre kroppens kemi, som er det som åbner døren til underbevidstheden. Sessionen foregår ved at den som skal ”ånde”, ligger behageligt på en madras med en øjenmaske på. Åndedrættet guides de første ca. 10 minutter hvorefter kroppen som regel tager over og guider åndedrættet indefra. Sessionen varer 3 timer med indledning og integration af indsigter og oplevelser.
OBS: Der er visse kontraindikationer for at anvende åndedrætsterapi. Hvis du lider af forhøjet blodtryk, har hjerteproblemer, tager ssri-præparater, smertestillende medicin, er gravid, eller lider af visse typer af personlighedsforstyrrelser så sørg for at afstemme at det med den som faciliterer åndedrætsterapien og hvis du er i tvivl så tal med din læge om det.
Er du interesseret i at arbejde dybere med åndedrættet og udnytte det som et kraftfuldt værktøj i din selvudvikling så er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak om hvordan åndedrætsarbejdet kan støtte og hjælpe dig.
Fodnoter:
[1] Kilde: Music and Mantras af Girish
[2] Tilstande og oplevelser som relaterer sig til tiden inden fødslen.
[3] Tilstande og oplevelser som relaterer til udvidede bevidsthedstilstande, som ses ved spirituel praksis som f.eks. meditation, under indflydelse af bevidsthedsændrende stoffer og ved åndedrætsterapi, hvor oplevelser af tid og rum ophæves.
[4] Hvis du er nysgerrig på hvilken effekt fødslen har på vores liv, så kan jeg anbefale denne podcast episode: https://coreawareness.com/womb-to-world-2/?fbclid=IwAR3GU8sfovTEiVndyQzvGVeKO4npWtHXBHRqWw1suXCLWRYNALDr8oZTtf4
[5] Det siges at traumer nedarves i helt op til 7 (nogen siger 14) generationer.