Samklang logo
Efterår, efterårsjævndøgn, ritual, årshjulet

Efterårsjævndøgn 2020

I dag er det efterårsjævndøgn, som markerer overgangen til efteråret. Det er samtidig den dag, hvor nat og dag er lige lange og dermed en tærskel og et ophold mellem to tilstande. Optakten til efteråret har, i år, været præget af en vis ambivalens med pludselige sommervarme dage og derefter kulde og frostklare morgener/dage. Det er som et energetisk tovtrækkeri mellem sommeren og efteråret, der jo, som altid, ender med at sommeren ærbødigt må overgive pladsen til efteråret.
 
Måske du også mærker et lignende energetisk tovtræk, i dit indre? Mellem alt det i dig som stadig holder fast i det gamle og udtjente (men også velkendte og derfor til en vis grad trygge) og det i dig som mærker impulsen til at give slip og bevæge dig dybere ind i dig selv – for at undersøge hvad der kalder på at blive set og hørt derinde.
 
Efteråret inviterer dig til at overgive dig til en metaforisk død hvor du får mulighed for at slippe alt det som du ikke længere skal bruge (ligesom træerne begynder at slippe sine blade). I myten forbundet til årshjulet stiger Guden og Gudinden (symbol for henholdvis det maskuline og feminine princip) netop ved efterårsjævndøgn ned til underverdenen.
 
Så oplever du en metaforisk død, at du bliver indadvendt og eftertænksomhed samt opmærksom på alt det gamle som ikke længer føles sandt for dig at bære rundt på, så vid at det er helt i takt med energien pt og at jo mere du formår at give slip jo nemmere bliver nedstigningen til underverdenen. Husk at have ekstra fokus på at være kærlig, tålmodig og overbærende med dig selv mens du bevæger dig imellem verdener og tilstande.
 
Tiden lige nu kan med fordel bruges til, og særligt på efterårsjævndøgnet, at reflektere over hvad du “høster” på både det indre og ydre plan samt overveje hvilke blade du endnu mangler at give slip på.
 
Hvis du mærker impulsen til at lave et lille ritual kan du med fordel benytte følgende fremgangsmåde:

Du kan også læse om vintersolhvervet 2020 på bloggen ved at klikke her.

Del denne post